Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi Gezimiz

Tarih Zümresi, "Kadim Dünyada İnsan" Ünitesi başlığı altında, "İnsanlığın İlk İzleri" Konusu kapsamında, ÖZEL 3 MART HALİL GÜLEÇ FEN LİSESİ ve ÖZEL 3 MART ANADOLU LİSESİ 9. Sınıf öğrencilerimiz ile 18.10.2017 tarihinde bir gezi düzenledi. Gezi kapsamında, Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi gezildi.
Öğrencilerimizle yaptığımız, müze ve alan gezimizde, Höyükteki yerleşimin, MÖ 6350-5500 Neolitik Çağ'da (Yeni Çağ) başladığı; Son Neolitik'den sonra hemen hemen aynı yerde yeniden kurulduğu ve burada İlk ve Orta Kalkolitik (Bakır) boyunca yerleşilmiş olduğu bilgisini edindik. Coğrafi konumuna baktığımızda, bu bölge Uluabat Gölü'nün doğu teraslarından birinin üzerindedir. Burası, Orta Anadolu'nun coğrafi sınırını oluşturan Eskişehir platosunun kuzeybatıya açılan, Sündiken Dağları ile Uludağ arasından, Bozüyük üzerinden geçit veren koridorun ucundadır.
Öğrencilerimizle birlikte, bütün bu izlenimleri ve bilgileri birleştirdiğimizde, Tarih öncesi ilk yerleşim yerlerinden biri olarak seçilen bölgenin, arkasında Uludağ olacak konumda, önünde Akçalar tarım alanı, doğu ve batısından akan iki akarsu ve Uluabat Gölü'nün tam ortasında olması, avcılık, toplayıcılık, balıkçılık ve tarım faaliyetlerinin yapıldığı sonucuna ulaştık. Bu bizde, ilk insanların hayatta kalabilmek için, doğanın kendilerine sunduğu bütün olanaklardan yararlandıkları izlenimini uyandırdı.